سر درد (3) Headache

تازه ها

سر درد (3) Headache

نظرات ()

در نوشتارهای پیش چند نوع آن را مانند: میگرن، سردرد خوشه‌ای، سینوزیت، ساییدگی گردن، گرفتاری‌های چشمی و سردرد تنشی را بررسی کردیم. در این واپسین نوشتار، دیگر گونه‌های سردرد، علل و درمان آنها را پیگیری می کنیم.

 

سردرد برآمده از فشار خون

هنگامی که سردرد با تپش، عرق ریزش، دل‌شوره و اضطراب فراوان همراه است، امکان دارد از فشار خون بالا سرچشمه گرفته باشد. در مواردی که فشار خون بالا بوده، یا به صورت درست کنترل و درمان نشده باشد، سردردی پیدا می‌شود که در ناحیۀ پشت سر شدت بیشتری دارد. این سردرد هنگام بامداد رخ داده و با درمان فشارخون در بسیاری از موارد، سردرد نیز از میان می‌رود. بنابراین در موارد مشکوک به افزایش فشارخون باید بی‌درنگ نزد پزشک رفت تا وی فشارخون را در کوتاه‌ترین زمان کاهش دهد و از پیامدهای ناگواری که ممکن است در اثر فشار خون بالا پدید آید (مانند سکتۀ مغزی یا قلبی) جلوگیری کند.

 

پی‌درد  Neuralgia

درد عصب صورتی (نورالژی ) که بیماری عصب سه‌شاخه (Trigeminal) هم خوانده می‌شود، عصب سه شاخۀ چهره را گرفتار می‌کند که با دردی بسیار شدید همراه است. این درد به صورت یک‌سری تکان‌هایی آشکار می‌شود که در یک طرف چهره و در امتداد گونه‌ها دیده می‌شود. این درد می‌تواند به هنگام جویدن، برخورد با آب سرد یا جریان هوا پدید آید. گاهی سخن گفتن نیز ممکن است این احساس بسیار دردناک را در پی داشته باشد.

درمان:

در درمان دارویی، داروهایی مانند کاربازپین یا بکلوفن به‌کار می‌رود. در روش جراحی، رشته‌های عصبی که درد چهره را منتقل می‌کنند با کمک روش‌هایی مانند لیزر می‌سوزانند.

 

سردرد برآمده از توده‌های مغزی

توده‌های فضاگیر درون جمجمه‌ای مان غده‌های سرطانی یا آبسه‌های مغزی با فشار بر روی مراکز عصبی ایجاد سردرد می‌کند.

درد در اوایل بامداد شدت بیشتری داشته، با کارهایی مانند سرفه و تکان دان سر بدتر می شود. این گونه سردرد معمولا با دیگر نشانه های مغزی- عصبی مانند اختلا های بینایی یا شنوایی، فلج صورت یا اندام‌ها، بی‌حسی و گزگز اندام‌ها، سرگیجه و... است.

درمان:

درمان اختصاصی به‌دست جراح مغز و اعصاب انجام می‌پذیرد.

 

سردرد ناشی از یبوست

یبوست در بسیاری از افراد موجب سردرد می‌شود. این سردرد به دنبال جذب فرآورده‌های زهرآگین موادی است که یش از اندازه در روده بزرگ مانده‌اند. کاهش جریان خون مغز ناشی از دگرگونی‌های دستگاه گردش خون در هنگام یبوست است.

در اینجا شایسته است یادآوری شود که در نوع ویژه‌ای از سردرد میگرنی، یک‌سری نارسایی‌های گوارشی ماند تهوع، استفراغ، سوزش سردل، دل درد، اسهال یا یبوست هم ممکن است دیده شود.

درمان:

با مصرف فراوان سبزی و میوه (و در صورت لزوم داروهای ملین) یبوست و سردرد ناشی از آن بهبود می یاید.

 

انواع دیگر سردرد

1- در صورتی که آرواره‌های بالایی و پایینی (فک) به خوبی روی هم قرار نگیرند، پس از خوردن غذا یا سخن گویی طولانی، فرد دچار دردی می‌شود که بین گونه‌ها و گوش احساس می‌شود. همچنین پوسیدگی دندانها نیز باعث درد چهره و سر می‌شود. در اینگونه موارد باید به دندان پزشک مراجعه کرد.

2- گاهی برخی هنگام خوردن بستنی یا دیگر خوراکی‌های بسیار سرد و یخ، دچار سردرد در ناحیه پیشانی و ابروها می‌شوند که اندک زمانی پس از فرو دادن بستنی کاهش می‌یابد. پس از گذاشتن بستنی در دهان، یکباره دمای دهان کاهش می‌یابد  و رگ‌های خونی تنگ می‌شوند. همزمان با این گرفتگی رگ‌ها، فشار خون افزایش یافته، سبب گشادی رگها می‌شود. این جریان ها عصب سه شاخۀ صورت را تحریک کرده، سردردی بین 25 تا 60 ثانیه ایجاد می‌کند.

3- چرک و عفونت‌ می‌تواند باعث سردرد بشود. این عفونت‌ها می‌توانند ساده بوده (مانند سرماخوردگی یا گلو درد چرکی) یا اینکه بسیار شدید و مرگ‌بار (مانند مننژیت) باشند.

4- از دیگر علل سردرد می‌توان به ضربۀ مغزی، گرمازدگی، عصب درد"آرنولد" و حساسیت به داروها اشاره کرد . البته بیماران ضربۀ مغزی دارای نشانه های واضحی مانند کاهش هشیاری، سرگیجه، استفراغ، تهوع و عدم تعادل هستند که در اینگونه موارد بیمار باید حتماً در بخش اورژانس، زیر نظر پزشک باشد.