نشر توسط:admin
Views 25
تاریخ : 1 ارديبهشت 1395
نظرات (0)
سرطان دهانه رحم حدود ۵۰ سال پيش اولين علت مرگ و مير ناشي از سرطان در کشورهاي پيشرفته بوده است ، اما ميزان مرگ ومير ناشي از آن اکنون به دو سوم تقليل پيدا کرده است و در حال حاضر هشتمين علت مرگ و مير ناشي از سرطان است . ( شايع ترين سرطان ها در زنان به ترتيب عبارتند از : ريه ، پستان ، روده بزرگ ،لوزالمعده ، تخمدان ،غده لنفاوي و خون )
علت چنين کاهشي در مرگ و مير ، تشخيص زودرس و بموقع بيماري است که بسياري از اين رامديون آزمايش سلول شناسي به روش پاپانيکولا يعني پاپ اسمير مي باشيم.
تشخيص سرطان دهانه رحم چگونه صورت مي گيرد ؟
امروزه خانم ها با مراجعه به پزشکان متخصص زنان يا ماماها مي توانند به راحتي آزمايش پاپ اسمير بدهند . وسايل مختلفي براي نمونه برداري وجود دارد . اين نمونه برداري خيلي راحت و بدون درد و بدون بيهوشي در مطب صورت مي گيرد و نمونه سلولهاي دهانه رحم با وسيله چوبي يا پلاستيکي روي لام شيشه اي کشيده شده و ثابت ميگردد . سپس براي رنگ آميزي و بررسي ميکروسکوپي به آزمايشگاه ارسال مي گردد و متخصص پاتولوژي يا سلول شناس آن را بررسي مي کند .
در اين بررسي ها تغييرات قبل از بدخيمي ، علائم عفونت با ويروس پاپيلوما و تغييرات بدخيمي واضح و پيش رفته دهانه رحم ديده مي شود . علاوه بر آن عفونت هاي دهانه رحم و واژن ( مهبل ) مثل کانديدا ، تريکومونا ، کوکوباسيل و … نيز خود را نشان مي دهند . گاهي نيز علائم بدخيمي در ساير قسمت هاي تناسلي زنان مثل رحم ، واژن و لوله ها هم مشخص مي شود اما اين آزمايش روش مناسبي براي غربالگري اين بدخيمي ها نيست و فقط به طور اتفاقي اين بيماريها را ممکن است نمايان کند . علاوه بر اين با اين آزمايش مي توان وضعيت هورموني بدن را هم در شرايط خاصي بررسي کرد . براي بررسي ابتدا بايد نمونه مناسب باشد . تعداد کافي ( ۸تا ۱۲ هزار سلول ) ازاين ناحيه بايد در اسلايد ديده شود . خون ، مواد زايد و سلولهاي التهابي نبايد روي لام را گرفته باشند ، لام بايد سالم و نشکسته باشد .
قبل از نمونه گيري چه مسائلي بايد رعايت شود ؟
۱ - بهتر است نمونه گيري در زمان قاعدگي يا زماني که ترشحات خيلي زياد هستند و عفونت خيلي واضحي وجود دارد صورت نگيرد .
۲ - قبل از نمونه گيري نبايد به مدت ۴۸ ساعت نزديکي صورت گرفته باشد .
۳ - از پمادهاي داخل واژن يک هفته قبل از نمونه گيري استفاده نشده باشد .
انجام اين آزمايش براي کليه خانم هايي که فعاليت جنسي دارند يا داشته اند در تمامي سنين الزامي است و بايد در ابتداي شروع فعاليت جنسي در سه سال اول ، هر سال يکبار و بعد در صورتي که آزمايش طبيعي باشد هر ۳ سال يکبار انجام شود .
البته گاهي اوقات با توجه به تغييرات خاص يا عفونت ها ، پزشک متخصص زنان تشخيص مي دهد که اين فواصل کمتر شود و پس از درمان نيز با يک آزمايش ديگر نتايج درمان بررسي شود .
راهكار هاى پيشگيرى اوليه ابتلا به سرطان گردن رحم چيست؟
۱- از ارتباط جنسى در سنين پائين تر از هجده سال خوددارى شود.
۲- عدم بهداشت جسمانى زمينه را براى ابتلا به عفونت هاى واژنى بيشتر مى كند.
۳- استفاده از كاندوم راه صحيح جلوگيرى از سرايت بيمارى هاى عفونى واژينال است.
۴- پرهيز از بى بند و بارى جنسى.
۵- با افرادى كه به طور واضح زخم هايى در ناحيه تناسلى يا علايم ديگر عفونى دارند ارتباط جنسى برقرار نكنند.
۶- اجتناب از استعمال دخانيات.
۷- مراجعه به پزشك در صورت داشتن ترشحات واژنى مكرر به ويژه لكه بينى يا احتمالاً خونريزى پس از مقاربت ضرورى است.
۸- انجام ساليانه و يا حداقل هر سه سال يك بار پاپ اسمير به طور منظم از سنين جوانى تا سالمندى تنها را مبارزه با اين بيمارى سرطانى است.