سرطان مغز چیست؟

تازه ها

سرطان مغز چیست؟

نظرات (0)

مغز و ریسمان نخاعی، سیستم عصبی مرکزی را تشکیل می دهند. تومورهایی که از بافت مغز سرچشمه می گیرند، تومورهای اولیه مغز نامیده می شوند. هنگامی که سرطان در جای دیگری از بدن بوجود می آید و به سمت مغز گسترش می یابد، به عنوان یک تومور ثانویه مغز نامیده می شود.

انستیتوی ملی سرطان در آمریکا گزارش می دهد که هرساله در این کشور، بیش از 17000 سرطان ثانویه مغز شناسایی می شود. درحالی که تومورهای مغزی می تواند در هر سنی بوجود آید، مطالعات نشان می دهد که این تومورها بیشتر در کودکان کوچک تر از هشت سال و افراد بزرگسال بالای سن 70 سال دیده می شود.

انواع سرطان مغز چیست؟

تومورهای اولیه مغز بر حسب نوع بافتی که تومور ابتدا در آن بوجود می آید، دسته بندی می شوند. متداول ترین تومورهای مغزی، gliomas نامیده می شوند که از بافت glial (حامی) سرچشمه می گیرند.

انواع گوناگونی از gliomas وجود دارد که شامل موارد زیر است:

Astrocytomas از یاخته های کوچک ستاره ای شکلی که astrocytes نامیده می شوند، بوجود می آید. این مورد ممکنست در هر جایی از مغز و یا ریسمان نخاعی سر بلند کند. در بزرگسالان، astrocytomas اغلب در مخ رخ می دهد که بزرگ ترین بخش مغز است. مخ، بیشتر بخش بالائی کاسه سر را پر می کند و از اطلاعات حسی استفاده می کند تا به ما بگوید که در اطرافمان چه می گذرد و به بدن ما بگوید که چگونه واکنش نشان دهد. نیمکره چپ، ماهیچه های سمت راست بدن را کنترل می کند در حالی که نیمکره راست، ماهیچه های سمت چپ بدن را کنترل می کند. مخ همچنین گفتار و احساسات و نیز مطالعه کردن، فکر کردن و یاد گیری را کنترل می کند.

Glioblastomas (که glioblastoma multiforme یا astrocytoma درجه 4 نیز نامیده می شود)، astrocytomas بدخیم است که رشد می کند و به گونه ای تهاجمی گسترش می یابد. glioblastomas اغلب در افراد بزرگسال بین 45 و 70 ساله دیده می شود.

gliomas ساقه مغز در ساقه مغز پدید می آید، ساقه مغز بسیاری از وظائف مانند دمای بدن، فشار خون، تنفس، گرسنگی و تشنگی را کنترل می کند. ساقه مغز بوسیله ریسمان نخاعی به مغز متصل است. ممکنست که تومورهای واقع در این منطقه، به سختی قابل درمان باشند. بیشتر موارد gliomas ساقه مغز، astrocytomas بالائی دارند.

Ependymomas معمولا در لایه حفره مغز و یا در فضاهایی در مغز در اطراف ریسمان نخاعی اتفاق می افتد. اگرچه ependymomas می تواند در هر سنی بوجود آید ولی این تومورها اغلب در کودکان و نوجوانان دیده می شود.

Oligodendrogliomas در یاخته هایی بوجود می آید که myelin تولید می کنند، یک پوشش چربی که از عصب ها در مغز و ریسمان نخاعی حفاظت می کند. این تومورها خیلی کمیاب هستند و معمولا در مخ پدید می آیند، رشد کندی دارند و معمولا در بافت پیرامونی مغز گسترش نمی یابند و معمولا در هر سنی دیده می شود.

نشانه های سرطان مغز

چون تومور مغزی را نمی توان مانند تومورهای دیگر نقاط بدن حس کرد، نشانه های این بیماری، کلیدی برای شناسایی سرطان مغز بشمار می آیند. آگاهی ما از بدنمان، این الگو را می دهد که چگونه می توانیم این مهم را حس کنیم. مثلا آغاز سردرد ها و حملات صرع مانند، به گونه ای همیشگی و شدید، ممکنست دلالت بر برخی دلایل داخلی داشته باشد. وقتی ما نشانه ها را شناسایی کرده باشیم، می توانیم موارد بالقوه را کشف کنیم.

نشانه هایی از یک سرطان مغز، ممکنست شبیه به مواردی باشد که با یک زخم یا دیگر موارد غیر مرتبط ایجاد می شود. مثلا فشار تومور بر روی مغز، ممکنست کارکردهای معینی از قبیل بینایی، گفتار و دیگر عملکردهای محرک را تحت تاثیر قرار دهد.

نشانه ها بستگی به اندازه و موقعیت تومور دارد. ممکنست مشکلات دید، ناشی از یک تومور در نزدیک عصب بینایی باشد. ممکنست یک تومور در بخش جلویی مغز، توانایی تمرکز و فکر کردن را تحت تاثیر قرار دهد. یا به مانند مورد رشد تومورها در غده هیپوفیز، نشانه ای وجود نداشته باشد.

نشانه های ممکن برای سرطان مغز

نشانه ها، علائمی برای جستجوی شواهد پزشکی می باشند اما ضرورتا دلالت بر سرطان مغز ندارند. یک سرطان مغز، ممکنست برخی نشانه های فیزیکی کلی را از قبیل موارد زیر سبب شود:

  • سردردها- به خودی خود، داشتن سردرد می تواند به خیلی از موارد مرتبط باشد. به عبارت دیگر، یک تومور مغزی احتمال دارد بر تناوب و شدت سردرد تاثیر گذارد. یک تغییر قابل ذکر در الگو یا شیوه گرفتن سردرد، به گونه بارزی نشانه ای از یک تومور مغزی می باشد.
  • تغییر در دید- یک تومور در نزدیک عصب بینایی، می تواند تاثیر قابل توجهی داشته باشد از قبیل لکه لکه شدن یا دید دوتایی. دیگر انواع تومورهای مغزی، بر اساس اندازه و موقعیت آنها، ممکنست حرکات غیر عادی چشم و یا تغییرات دید را سبب شود.
  • فقدان مهارت محرک- قسمت های معینی از مسئولیت مغز، برای عملکردهای محرک مانند گفتار، تعادل، حرکت، ممکنست توسط یک تومور تحت تاثیر قرار گیرد. ضعف شنوایی و ضعف عضلات صورت، ممکنست ناشی از یک تومور در درون اعصاب جمجمه ای باشد.
  • تهوع و استفراغ – به ویژه در صبح زود و دیگر شرایط بی ارتباط.
  • حملات عصبی- آغاز حملات جدید عصبی، می تواند ناشی از شکل گیری تومور باشد.
    • آشفتگی کلی- یک تومور می تواند شرایط روحی کلی شما را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به آشفتگی شود.

سیستم های ظریف بیشتری وجود دارند که ممکنست حس کلی حالت خوشی را تحت تاثیر قرار دهند:

  • تغییر شخصیت- مغز مسئول بسیاری از وظائف است. گاهی یک تومور بر روی بخش جلویی مغز می تواند سبب تغییرات تدریجی در رفتار، شخصیت و فکرکردن شود.
  • اختلالات هورمونی- غده هیپوفیز که در ته مغز قرار دارد، برای تولید و تنظیم هورمون ها حیاتی است. تومورهای درون این منطقه، تولید و تنظیم هورمون ها را تحت تاثیر قرار می دهد که نشانه هایی شبیه به اختلالات غدد مترشحه داخلی خاص را نتیجه می دهد.

توجه: این نشانه ها ممکنست به برخی از شرایط به جز سرطان نسبت داده شوند، مانند یک عفونت و یا دیگر بیماری ها. مشورت با یک متخصص برای تشخیص دقیق، اهمیت بسزایی دارد.

منبع:مهندسان سرطان ایران