نشر توسط:admin Views 27 تاریخ : 31 فروردين 1395 نظرات ()
( SQ3R ) مخفف این کلمات است :پیش خوانی( Survery )،سوال سازی ( Question ) ،خواندن ( Read )بازگویی و تعریف ( Recite )مرور ( Review ) .در ادامه به مراحل مختلف این روش اشاره می کنیم :
پیش خوانی :درسی را که می خواهید بخوانید ، ابتدا پیش خوانی کنید ، سعی کنید برای پیش خوانی از روش زیر استفاده نمائید :* نگاهی سریع و گذرا به متن بیندازید .* نکات مهم و کلیدی را بیابید .* سوالات و تمرین های آخر درس را مرور کنید .* پاراگراف اول و آخر و خلاصه درس را به شیوه ای گذرا بخوانید .سوال سازی :در ذهن خود سوالاتی راجع به موضوع درس بسازید . برای این کار می توانید :• عناوین و تیترها را به صورت سوال درآورید .• از خود بپرسید : راجع به این موضوع چه میدانم ؟ ، معلم راجع به این موضوع چه چیزهایی می گفت و سوالاتی از این قبیل .خواندن :متن درس را بطور کامل بخوانید . در هنگام خواندن :* به دنبال جواب سوالاتی باشید که در ذهن خود ساخته بودید.* به سوالات آخر درس جواب بدهید .* زیر نکات مهم خط بکشید .* اگر مطلبی را درست نفهمیده اید ، دوباره آن را بخوانید .بازگوئی و تعریف مطالب :بعد از آنکه خواندن یک بخش به پایان رسید ، به بازگوئی مطالب آن بپردازید .• مطالب درسی را از حفظ برای خود تکرار کنید و یا خلاصه نویسی کنید .• در تکرار مطالب از روشی که متناسب با تکنیک یادگیری تان است ، استفاده کنید و به خاطر داشته باشید که هر چه بیشتر از حواس پنجگانه خود استفاده کنید ، مطالب بهتر در حافظه تان جای می گیرد .• قدرت یادگیری سه برابر می شود با : دیدن ، بیان کردن ، شنیدن• این قدرت چهار برابر می شود با : بیان کردن ، شنیدن و نوشتن .مرور مطالب : بعد از آنکه مطالب را بطور کامل خواندید و برای خود بازگو کردید، نوبت به مرور مطالب می رسد .* روز اول : بلافاصله بعد از مرحله تعریف و بازگوئی ،5 دقیقه سریع مطالب را مرور کنید .* 24 ساعت بعد : کتاب را ورق بزنید و به نکات مهم نگاهی بیندازید ، به مدت 5 دقیقه این کار را انجام دهید .* یک هفته بعد : به مدت 5 دقیقه مطالب درسی را مرور کنید . برای مطالبی که به نظرتان سخت تر است بیشتر وقت بگذارید.* و به همین ترتیب هر چند وقت یکبار مطالب را مرور کنید تا هنگام امتحان به مشکلی برخورد نکنید .
گفته ميشود كه انسانها تنها از 10 درصد قدرت فكر خود استفاده ميكنند و تفاوت بين نوابغ و افراد معمولي تا حد زيادي به اين مسآله برميگردد.
با بهكارگيري 64 روشي كه در ذيل شرح داده شده ميتوانيد ميزان يادگيري خود را چند برابر كنيد. توصيه ميشود اين روشها را با فونت بزرگ چاپ كرده و روي ديوار اتاقاتان نصب كنيد طوري كه هر روز آن را ببينيد.
اين 64 روش در ده بخش ارائه ميشود شامل:
در مورد اين روشها اگر تجربهي شخصي و يا مطلب، عكس و ... كاملكنندهي ديگري داريد براي ما ارسال كنيد. همچنين اگر روش خاص ديگري براي يادگيري بهتر مطالب داريد مطرح كنيد تا بقيهي دوستاناتان نيز از آن بهره ببرند.
سلامت
1- هنگام مطالعه پاي خود را حركت دهيد.
در طول مطالعه و نشستن در يك مكان براي مدت طولاني، پاي خود را هر چند وقت يكبار به سمت بالا و پايين تكان دهيد. اين كار موجب افزايش جريان خون شده و يادگيري و تمركز را افزايش ميدهد.
2- براي فكر كردن غذا بخوريد.
خوردن صبحانه بسيار ضروري است زيرا پروتئين مغز را تامين ميكند. كمبود پروتئين براي مغز باعث سردرد ميشود.
3- ناهار سبكي بخوريد.
ناهار سنگين باعث خواب آلودگي ميشود اگر بعد از ناهار فرصت خوابيدن نداريد، سعي كنيد ناهار سبكي انتخاب كنيد.
4- از داروهاي تقويت حافظه استفاده كنيد.
داروي گياهي ژينكگو بيلوبا - كه باعث افزايش جريان خون در مغز ميشود - بدون عوارض جانبي در بازار موجود است.
تعادل
5- از اضطراب و افسردگي به دور باشيد.
استرس و ناراحتي باعث كاهش يادآوري اطلاعات ميشود و از اين رو كاهش قدرت يادگيري ميشود. گاهي اتاق روشنتر و خوردن غذاهاي طبيعي بيشتر باعث افزايش شادابي و آرامش ميشود.
6- براي ارائهي ايدهي جديد بخوابيد!
7- بين مطالعه استراحت كنيد.
تغيير وضعيت روحي و جسمي باعث مشخص شدن استرسهايي ميشود كه در حال مطالعه بر ما حكمفرما شدهاند و ما از آنها بيخبريم. مطالعه همراه با استراحتهاي هرچند كوتاه بسيار مفيدتر از مطالعهي طولاني بيوقفه است. براي اين منظور، به ازاي هر 90 دقيقه مطالعه، 20 دقيقه استراحت داشته باشيد.
8- حين مطالعه در فواصلي پيادهروي هم داشته باشيد.
پيادهروي و قدم زدن هر چند كوتاه باعث تغيير تمركز ذهن شده و به ذهن مجال بازآوري مطالب و خلاقيت را ميدهد.
9- موضوع مورد تمركز خود را تغيير دهيد.
گاهي كه فرصت كافي براي استراحت و تجديد قوا نداريد، ميتوانيد نقطهي تمركز خود را از يك موضوع خاص به موضوعي كه با آن آشناتر هستيد تغيير دهيد.
تمركز و خط فكري
10- موضوع مورد تمركز خود را تغيير دهيد (2).
3 راه مختلف براي يادگيري وجود دارد: ديداري، شنيداري و حركتي. اگر در يكي از آنها موفق نيستيد، ديگر راهها را امتحان كنيد.