تازه ها
فریم ورک چیست؟
هر کتابخانهای که تهیه و تنظیم شده باشد تا از تکرار در برنامه نویسی جلوگیری کند و کار برنامه نویس را ساده کند فریم ورک نامیده میشود. اما فریم ورک چیزی بیش از یک کتابخانه است. به عنوان مثال یک شرکت مانند سونی را در نظر بگیرید؛ آیا سونی هربار برای ساخت یک تلویزیون به تکنولوژی مشابه همه کیتها و مدارها را دوباره طراحی میکند!؟ آیا از نظر زمان و هزینه اقتصادی باعث ضرر این شرکت نخواهد شد؟ طبیعتاً سونی همه اطلاعات را در جایی نگه داشته و تنها تغییراتی در آن اعمال میکند و خروجی یک محصول جدید را در نتیجه خواهد داشت.
فریم ورکها بر اساس ساختار برنامه نویسی شی گرایی تحت عنوان Model، View، Controller به اختصار MVC ساخته میشوند. اما نمیتوان گفت کتابخانههایی که بر اساس شی گرایی ساخته نشدهاند فریم ورک نیستند. عموما پرتالها و سیستمهای مدیریت محتوا مثل جوملا، مامبو، دروپال، وردپرس و … در نهایت تبدیل به یک کتابخانه یا فریم ورک میشوند. لازم به ذکر هست که خود این فریم ورکها میتوانند فریم ورکهای دیگر را نیز میزبانی کنند. مانند جوملا که فریم ورک Gantry برای قالبهای جوملا، کار طراحی و مدیریت قالب را سهل و آسان میکند و بسیاری از قالبهای جوملا امروزه از فریم ورکها استفاده میکنند. فریم ورک گانتری برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس نیز قابل استفاده هست.
چرا از فریم ورک استفاده میکنیم؟
هیچ اجباری برای استفاده از فریم ورک نیست. اما اگر مزیتهای فریم ورکها را بدانیم شاید حاضر نباشیم به هیچ وجه بدون فریم ورک کاری کنیم! (فراموش نکنید جوملا قبل از سیستم مدیریت محتوا یک فریم ورک است و در واقع یک CMF میباشد) هرچند هیچ اجباری برای استفاده از فریم ورکها نیست. هیچ کسی نمیتواند شما را به خاطر استفاده نکردن از فریم ورکها سرزنش کند. اما به شما پیشنهاد میکنم که سعی کنید همیشه از فریم ورکها استفاده کنید. حتی خودتان میتوانید فریم ورکی را تهیه کنید تا کارهایتان سادهتر شود. اما فریم ورکهایی هستند که شاید نیاز نباشد شما وقت بگذارید و فریم ورک جدیدی را تهیه کنید! یا اصلاً تنها کافی باشد با تغییرات کمی به احتیاج خود برسید. یکی از مزیتهای فریم ورکها این است که اگر یک اشکالی در منبع (Source) شما باشد میتوانید با یک تغییر همه قالبهایی (برنامهها) که از این فریم ورک استفاده میکنند را اصلاح کنید!
کدام فریم ورک را انتخاب کنیم؟
فریم ورکهای زیادی برای جوملا و قالبهای جوملا تهیه شده است که هر کدام امکانات خاصی را دارند. مثلاً T3 (جوملارت) یا Gantry (راکت تم) از معروفترین این فریم ورکها هستند که هر قالبی را با این فریم ورکها تهیه کنیم میتوانیم مطمئن باشیم که قالب ما امکانات ویژهای دارد و همچنین قابلیت راست به چپ یا اصطاحاً فارسی را داراست. اما تنها این فریم ورکها نیستند که برای قالبهای جوملا تهیه شدهاند. فریم ورکهایی نظیر YT Framework ، Warp ، Gavern ، Zen Grid ، Helix ، Construct Template Development ، Morph ، JV و موارد دیگری که شاید به اندازه کافی معروف نشدهاند که بتوان در این مقاله معرفی کرد! اما برای نمونه و یا شاید برایتان جالب باشد که هم اکنون فریم ورکی در حال تهیه هست با نام JYAML که توضیحات خاص و امکانات ویژه خود را دارد و در اینباره تحقیق کنید تا بیشتر بدانید! این به این معناست که شما به همین فریم ورکهایی که بیان شد نیز محدود نیستید! شاید دوست داشته باشید خودتان فریم ورکی را تهیه کنید! کسی شما را منع نمیکند و یا حتی شاید روزی جوملا فارسی فریم ورکی را برای خود ارائه کند. کسی نمیداند در آینده چه چیزی در انتظار شما و ما هست.
عموماً کاربران ایرانی و طراحان وب ایرانی کمتر از این فریم ورکها استفاده میکنند. اما ما سعی میکنیم تعداد این افراد که در بین ایرانیها متأسفانه کمتر از انگشتان دست هست را بیشتر کنیم. به همین منظور تا جایی که به ما این مجال داده شود آموزشهایی در این باره را منتشر خواهیم کرد. اما تا آن زمان میتوانید html و css را مسلط شوید تا بهتر مقالات آموزشی ما را در این باره درک کنید.