تازه ها
برنامه نویسی ساخت یافته
در دهه ۱۹۶۰ میلادی توسعه نرمافزار دچار مشکلات عدیدهای شد. در آن زمان سبک خاصی برای برنامه نویسی وجود نداشت و برنامهها بدون هیچگونه ساختار خاصی نوشته میشدند. وجود دستور پرش (goto) نیز مشکلات بسیاری را برای فهم و درک برنامه توسط افراد دیگر ایجاد میکرد، چرا که جریان اجرای برنامه مرتباً دچار تغییر جهت شده و دنبال کردن آن دشوار میگردید؛ لذا نوشتن برنامهها عملی بسیار زمان بر و پرهزینه شده بود و معمولاً اشکال زدایی، اعمال تغییرات و گسترش برنامهها بسیار مشکل بود. فعالیتهای پژوهشی در این دهه باعث بوجود آمدن سبک جدیدی از برنامه نویسی بنام برنامهنویسی ساختیافته گردید؛ روش منظمی که باعث ایجاد برنامههایی کاملاً واضح و خوانا گردید که اشکالزدایی و خطایابی آنها نیز بسیار سادهتر بود.
اصلیترین نکته در این روش عدم استفاده از دستور پرش (goto) است. تحقیقات بوهم و ژاکوپینی نشان داد که میتوان هر برنامهای را بدون دستور پرش و فقط با استفاده از ۳ ساختار کنترلی ترتیب، انتخاب و تکرار نوشت.
ساختار ترتیب، همان اجرای دستورات بصورت متوالی (یکی پس از دیگری) است که کلیه زبانهای برنامه نویسی در حالت عادی بهمان صورت عمل میکنند.
ساختار انتخاب به برنامهنویس اجازه میدهد که براساس درستی یا نادرستی یک شرط، تصمیم بگیرد کدام مجموعه از دستورات اجرا شود.
ساختار تکرار نیز به برنامه نویسان اجازه میدهد مجموعه خاصی از دستورات را تا زمانیکه شرط خاصی برقرار باشد، تکرار نماید.
هر برنامه ساختیافته از تعدادی بلوک تشکیل میشود که این بلوکها به ترتیب اجرا میشوند تا برنامه خاتمه یابد (ساختار ترتیب). هر بلوک میتواند یک دستور ساده مانند خواندن، نوشتن یا تخصیص مقدار به یک متغیر باشد و یا اینکه شامل دستورهایی باشد که یکی از ۳ ساختار فوق را پیادهسازی کنند. نکته مهم اینجاست که درمورد دستورات داخل هر بلوک نیز همین قوانین برقرار است و این دستورات میتوانند از تعدادی بلوک به شرح فوق ایجاد شوند و تشکیل ساختارهایی مانند حلقههای تودرتو را دهند.
نکته مهم اینجاست که طبق قوانین فوق یک حلقه تکرار یا بطور کامل داخل حلقه تکرار دیگر است و یا بطور کامل خارج آن قرار میگیرد و هیچگاه حلقههای روی هم افتاده نخواهیم داشت.
از جمله اولین تلاشها در زمینه ساخت زبانهای برنامه نویسی ساختیافته، زبان پاسکال بود که توسط پروفسور نیکلاوس ویرت در سال ۱۹۷۱ برای آموزش برنامه نویسی ساخت یافته در محیطهای آموزشی ساخته شد و بسرعت در دانشگاهها رواج یافت اما بدلیل نداشتن بسیاری از ویژگیهای مورد نیاز مراکز صنعتی و تجاری در بیرون دانشگاهها موفقیتی نیافت.
کمیبعد زبان C ارائه گردید که علاوه بر دارا بودن ویژگیهای برنامه نویسی ساخت یافته بدلیل سرعت و کارایی بالا مقبولیتی همه گیر یافت و هم اکنون سالهاست که بهعنوان بزرگترین زبان برنامهنویسی دنیا شناخته شده است.