تازه ها
نرم افزار موبایل: از ایده تا بازار
با پیدایش دستگاههای هوشمند متنوع، از تلفنهای همراه تا تلویزیونهای دیجیتال، این امکان برای برنامهنویسان بوجود آمده تا به ابتکارات خود جامه عمل بپوشانند. برای اطمینان از اینکه برنامه شما خلاقانه و جذاب برای مخاطبین باشد، توصیه میشود که تحقیقاتی در مورد بازار انجام دهید تا برنامه شما بتواند در جذب مخاطب با توجه به پلتفرم نرمافزاری و سختافزاری انتخاب شده موفق گردد. شناخت کلی از بازار تولید نرمافزار میتواند کمک بزرگی برای توجه به ملزومات پیشرفت/بهبود نرمافزار باشد.
در این متن یک دید کلی از روند ایجاد برنامه در اختیار شما قرار داده شده و میتواند برای افرادی که در آغاز راه برنامهنویسی هستند، مفید واقع شود.
1. تحلیل محیطی – درک بازار
آغاز کار بدون درک کافی از محیطی که باید به آن وارد شوید، مشکل است. نحوۀ توسعۀ بازار، مشکلات موجود و جهت توسعۀ تکنولوژی مورد استفاده از مواردی هستند که باید نسبت به آنها آگاهی کافی داشته باشید. از همه مهمتر، بسیار ضروری است که شناخت خوبی نسبت به توانایی های خود داشته باشید که در آن صورت می توانید آمادگی مقابله با چالشهای خارجی که ممکن است با آن روبرو شوید را داشته باشید.
بازار چگونه درگیر می شود؟
شناخت بازار، یک عامل اساسی در موفقیت برنامه های شما خواهد بود. در مورد آخرین تکنولوژی های موجود، استراتژی هایی که تجارتهای مهم درپیشگرفتهاند و دستگاه هایی که در چند ماه آینده وارد بازار خواهند شد، تحقیق کنید. گزارش های صنعتی و اخبار IT مربوط به حوزۀ مورد علاقه تان را بخوانید. همچنین، بهتر است به دنبال وبلاگ نویسهای قوی درگیر در حوزۀ برنامهنویسی بگردید تا به آخرین اطلاعات صنعت دست یابید.
گرایش موجود میان برنامهنویسان چیست؟
درحد امکان با همکاران خود در جامعه در ارتباط باشید؛ این کار شما را در جریان تمایلات مورد علاقه موجود، مانند خدمات مبتنی بر مکان یا شبکههای اجتماعی، قرار میدهد. همچنین ممکن است در این میان از شما درخواست شود که در یک پروژه همکاری کرده یا بعضی از کدهای نوشته شده را بررسی کنید که اینکار میتواند تجربه باارزشی برای شما باشد.
از کجا شروع کنید؟
لیستی از تواناییهای خود تهیه کنید. پروژههایی که تاکنون در آنها سهیم بودهاید را مشخص کنید. موضوعاتی که در آنها محارت کافی دارید و نیز حقوق مالکیت فکری ویا اختراعات شما میتوانند ابزار باارزشی باشند. این لیست میتواند ظرفیت و نقاط قوت شما را مشخص کند، درنتیجه شما قادر خواهید بود و مشکلات بالقوه یا نواقص اطلاعاتی خود را قبل از شروع کار دریابید.
2. ایدهپردازی – به تصورات خود واقعیت ببخشید
تبدیل یک ایده فکری به چیزی قابل لمستر، توسط فرآیند ایدهپردازی اتفاق میافتد. این فرآیند شامل بهبود و تفسیر ایدهتان میباشد تا بتوانید اطمینان حاصل کنید که برنامه شما به اندازه کافی مقاوم است تا بتواند در بازاری که به سرعت رشد میکند موفق شود.
شما باید در هنگام ایدهپردازی موارد زیر را بازبینی کنید:
· مزیتهای منحصر به فرد برنامه شما برای فروش آن چیست؟
· برنامه شما درواقع چه کاری انجام میدهد؟
· بازار هدف شما کجاست؟
شما باید درنظر داشته باشید که سرویس شما هنگام شروع شدن چگونه کار خواهد کرد، قابلیت بروزرسانی یا ارتقاء دارد و آیا نسخههای جدید از برنامه شما قابل ارائه خواهد بود و اینکار چگونه باید انجام شود.
3. انتخاب هدف – دستگاه مورد نظر خود را انتخاب کنید
در صورتی که تولید نرمافزار را بدون مدنظر داشتن دستگاه خاصی آغاز کرده باشید، مراحل تحلیل محیطی و ایدهپردازی به طور حتم در انتخاب مناسبترین دستگاه برای برنامه شما مفید خواهند بود. از آنجایی که دستگاههای هوشمند مختلف ویژگیهای قابل استفاده و کاراییهای متنوع زیادی دارند، پیشنهاد میکنیم دستگاههای مختلف را برای پیداکردن بهترین و مناسبترین گزینه امتحان کنید.
ملزومات مختلفی که باید به آنها توجه شود، عبارتند از:
· محیط ایجاد برنامه (ساختار، زبان برنامهنویسی و...)
· کتابخانههای گرافیکی (Flash، Direct X، Open GL و...)
· مشخصات و ویژگیهای دستگاه هدف (سایز صفحه، رزلوشن و...)
· ورودیهای دستگاه (دوربین، دکمهها، صفحه کلید، قابلیت لمس صفحه، سنسور سرعت و...)
· قابلیت اتصال (2G/3G، بلوتوث، وایرلس، وایمکس و...)
4. سناریو – مسیر کاربر را مشخص کنید
بعد
از ایدهپردازی و انتخاب هدف، قدم بعدی در ایجاد نرمافزار، آماده شدن
برای ایجاد آن میباشد. یک راه آسان برای انجام این کار، شبیهسازی صفحه به
صفحه به همراه سناریو از مسیری است که کاربر باید طی کند. سناریوها یک
ابزار ضروری برای افرادی است که در پروژه همکاری میکنند.
سناریوها به شما کمک میکنند که مسیر کاربر را مشخص کرده و دید روشنی از تجربه کاربر در حین استفاده از برنامه فراهم میکند. با استفاده از یک سناریوی خوب میتوان طراحی یک برنامه پیچیده با تعداد متغیر زیاد را آسان نمود که در نهایت به یک مرجع برای افرادی که بر روی پروژه کار خواهند کرد، تبدیل میشود. این روند از اتلاف زمان و انرژی جلوگیری میکند، برای مثال مشخص میکند که شما میتوانید از یک صفحه نمایش یا برخی گرافیکها در جایی دیگر نیز استفاده کنید. سناریوها همچنین به شما کمک می کنند که منطق برنامه را دربیاورید تا هویت برنامه را شکل دهید، این که برنامه شما چطور رفتار میکند و کاربر هنگام استفاده از آن چه احساسی خواهد داشت، فرقی نمیکند که یک برنامه ساده باشد یا یک تجربه برخط پیچیده. نهایتا سناریوها میتوانند یک ابزار خوب در زمان جذب سرمایهگذار یا همکار برای پیشرفت برنامه باشد، که این خود از اهمیت بالایی برخوردار است.
روند تولید سناریوها به شرح زیر است:
طراحی معماری سیستم
تکمیل فرآیند ایدهپردازی درک بهتری از نیازهای برنامه شما فرآهم میکند. درصورتیکه برنامه از منابع اطلاعاتی داخلی خود بدون همزماني اضافی با یک سرور خارجی استفاده کند، میتوانید بیدرنگ یک سناریو تهیه کنید. ولی درصورتیکه برنامه شما نیاز به همزماني با سرور داشته باشد، نیاز خواهید داشت که یک نمودار آرایش سیستمی ایجاد کنید که نشاندهنده نحوه انجام این همزماني باشد.
علاوه برآن، یک چیدمان اصولی معماری سیستم این امکان را به شما خواهد داد که مشکلات احتمالی موجود را قبل از نوشتن برنامه شناسایی کنید.
خلاصه برنامه
پس از آن، شما نیاز به یک خلاصهی یک برگی از برنامه دارید. به طور خلاصه، مقاصد اصلی، عملکرد و مخاطب هدف را توضیح دهید – مهم است که زیاد وارد جزئیات نشوید – فقط مفاهیم اصلی را خلاصه کرده و درکنار صفحه اصلی برنامه قرار دهید.
مسیر برنامه خود را طراحی کنید
در اینجا شما میتوانید بدنه اصلی برنامه خود را طراحی کنید، به بیان دیگر، هر قدمی را که ممکن است کاربر در هنگام استفاده از برنامه شما بردارد، از لحظه شروع با یک کلیک تا ثبت یک رکورد ویا یک سبد خرید پر شده در لحظه همزمانی، را مشخص کنید. بسیار مفید خواهد بود که هر صفحه را با یک تصویر کوچک/ یک چهارم سایز واقعی نشان دهید و به منابع لازم و یا مسیرهایی که کاربر ممکن است در هر صفحه انتخاب کند، متصل کنید. اطمینان حاصل کنید که به معماری سیستم خود مراجعه کرده و تمام نیازهای منابع خارجی را فهرست کنید.
جزئیات را تکمیل کنید
وقتی که مسیر کلی مشخص شد، میتوانید دوباره به سناریوی خود مراجعه کرده و جزئیات هر صفحه را تکمیل کنید. توصیه میشود که واسط کاربری هر صفحه را در یک سمت و لیست کاملی از قابلیتهای موجود برای کاربر را در سمت دیگر نشان دهید. تمام اطلاعات ممکن را جمعآوری کنید تا توسعه سریع برنامه بعد از تکمیل این مرحله را تسهیل کند. در صورتیکه مثال یا صفحه یا المان گرافیکیای وجود داشته باشد که منظور شما را بیان کند، آن را ذکر نمایید. در اینجا نیز اگر برنامه شما از یک منبع سرویسدهنده خارجی مرتبط است، بیان آنها (به همراه لینکها و اطلاعات مرتبط)، برای هر صفحه و فعل و انفعال، میتواند مفید واقع شود.
5. پیاده سازی – تحقق رؤیا
با کامل شدن سناریو، میتوان نوشتن برنامه را آغاز کرد. به طور کلی، زمانی که برای نخستین بار میخواهید بستر را توسعه دهید، ممکن است برنامهای از نوع “Helloworld” را انتخاب کنید تا توابع موجود در IDE بستر انتخابی خود را شناسایی کنید. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، به لینکهای زیر برای IDEهای بستر مختلف مراجعه کنید.
bada، Windows Mobile، Java، Android
سناریوی کامل شده شما باید ایده ای از توابعی که برنامه شما برای اجرا به آنها نیاز دارد، به شما داده باشد. اجرای تست امکانسنجی در این مرحله برای اطمینان از این که دستگاه و سیستم عامل هدف برای تصور شما مناسب است و توابع آن طبق انتظار شما عمل خواهد کرد، مفید خواهد بود. برای این منظور، باید API لازم برای کد آزمایشی را پیدا کرده و در تست از آنها استفاده کرد. هر بستر، محدوده وسیعی از اطلاعات API را فراهم می کند.
استفاده از کدهای نمونه موجود در برخی منابع مانند SDK، پوشه راه اندازی یا سایت های برخط، در هنگام تست، می تواند در زمان و انرژی صرفه جویی کند. در هنگام استفاده از ابزار منبع باز، مطمئن شوید که سناریوی پیاده سازی توسط شما، از سیاست گواهی کدها تبعیت می کند.
در حال حاضر، نرم افزارهای کمکی زیادی وجود دارد که افراد غیر فنی با استفاده از این نرم افزارها می توانند برنامه های کاربردی خود را به راحتی بنویسند. نرمافزار طراح تم، یکی از این نرم افزارهاست که علاقمندان می توانند با استفاده از آن و قوۀ خلاقۀ خود، تم طراحی کنند.
6. آزمایش – آزمایش طراحی انجام شده
مرحله آزمایش هر برنامه بسیار ضروری بوده و شما باید موارد زیر را معین کنید:
· آیا تمام توابع برنامه آنچنان که انتظار میرود کار میکنند؟
· آیا قابلیتهای استاندارد دستگاه (مثل تماسهای تلفنی ورودی) آنچنان که باید، کار میکنند؟
· آیا این توابع در صورت تکمیل برنامه به عملکرد خود ادامه خواهند داد؟
· آیا هشدارها و پیغامهای مناسب آنچنان که انتظار میرود نشان داده میشوند؟
لازم است که از عملکرد صحیح برنامه خود اطمینان حاصل کنید، درنتیجه پیشنهاد میکنیم که برنامه خود را قبل از ورود به بازار به شدت آزمایش کنید. دستگاههای موجود طوری طراحی میشوند که بهترین تجربه ممکن را به کاربر ارائه دهند، درنتیجه برنامه شما هم هرگاه که مورد استفاده قرار میگیرد همین کار را انجام دهد. کاربران عادت کردهاند که برنامههایی مشابه آنچه را که در کامپیوترهای رومیزی خود استفاده میکنند، در دستگاههای هوشمند خود داشته باشند و درصورتیکه یک برنامه از کار بیافتد یا آنگونه که باید کارنکند، قابلیت دسترسی بالای تلفن همراه میتواند موجب افزایش ناکامی شود. کاربران در مقابل تجربیات ناموفق به شدت عکسالعمل نشان داده و در همهجا فیدبکهای منفی از خود بروز میدهند. با آزمایش کامل، طراحی برنامه با بهترین تمرینات و مرور آن میتوان از این اتفاق جلوگیری کرد.
در حال حاضر، سه روش توصیه شده برای تست برنامه وجود دارد. شما می توانید برنامه خود را بر روی یک دستگاه فیزیکی بار کنید، از یک امولاتور قوی استفاده کنید یا با دسترسی به آزمایشگاه تست راه دور یا Remote Test Lab (به اختصار RTL) به صورت بر خط آن را تست کنید. آزمایشگاه تست راه دور به شما این امکان را می دهد که برنامه خود را در یک دستگاه فیزیکی بر روی اینترنت به کار برده و عملکرد آن را از راه دور تست کنید.
استفاده از RTL، به طور مجازی محدودۀ شما را گسترش داده و این امکان را فراهم می کند که برنامۀ خود را بر روی چند دستگاه مختلف تست کنید.
7. بکارگیری – فروش برنامه در بازار
هنگامی که نتایج تست برنامه با نتایج مورد انتظار شما مطابقت داشت و برنامه شما در دستگاه مورد نظر مطابق با انتظارات عمل کرد، میتوانید آن را در بازار به فروش برسانید. برای فروش برنامه بایستی ابتدا در توزیعکننده مورد نظرتان ثبت نام کنید و سپس برنامه را در آن بارگذاری کنید و دادههای مناسب با برنامه شامل عکس و توضیحات مربوطه را در آن قرار دهید. در این هنگام برنامه شما برای دانلود توسط کاربران آماده است. باید توجه داشت که برنامهای که قرار است در یکی از سایتهای توزیعکنندگان قرارداده شود بایستی آزمایشات مربوط به کیفیت آن توزیعکننده را سپری کرده باشد و این تضمین وجود داشته باشد که برنامه ارسالی محتویات غیرقانونی و کدهای آلوده نداشته باشد و آنگونه که کاربر انتظار دارد رفتار کند. علاوه بر اینها بایستی این تضمین وجود داشته باشد که برنامه دانلود شده در هر زمان ممکن بدرستی کار خواهد کرد. پرسشهای متداول و نیارمندهای محیطی برنامه برای نصب، یکی دیگر از ضروریات برنامه شما است که بایستی در فاز تحلیل محیطی مدنظر داشته باشید، تا از هر گونه نارساییهای طراحی جلوگیری کنید.
8. ترویج – انتشار برنامه در سرتاسر جهان
ترویج برنامه طوری که بتواند با بهترین برنامههای موجود که بیشترین توجه را در بین کابران دارند، رقابت کند، یکی از ضروریات است. یکی از مهم ترین کارهایی که میتوانید در ترویج برنامه انجام دهید این است که به درخواستهای کاربرانتان توجه کافی داشته باشید. این درخواستها میتواند درخواست برای ارتقاء برنامه، شناسایی اشکالات آن و درخواست برای افرزودن قابلیتهای اضافی برای آن است. از آنجائیکه برنامه شما یک برنامه زنده است، پیشنهاد میکنیم که آن را از طریق کانالهای مختلف مانند تبلیغات بیلبورد، شبکههای اجتماعی، پست الکترونیکی و سایر روشها ترویج دهید. همچنین میتوانید ابزارهای بازاریابی برای پشتیبانی از برنامه خود ایجاد و ارسال نمائید.
· برنامه خود را طوری نامگذاری کنید که به راحتی توسط کاربران بالقوه پیدا شود. علاوه بر این اطمینان حاصل فرمائید که برنامه شما توضیحات مناسب برای کاربر دارد. در توضیحات برنامه از کلمات کلیدی استفاده کنید که به راحتی توسط کاربرانی که از کلمات عمومی برای جستجو استفاده میکنند، قابل شناسایی باشد. استفاده از کلمات ضعیف و یا توضیحات تکخطی این شرایط را فراهم میکند که برنامه شما پتانسیل فروش خود را از دست بدهد.
· برای فروش برنامه میتوانید از مدلهای فروش استفاده کنید. در حال حاضر اکثر برنامهنویسان، برنامه مجانی را پیشنهاد میکنند تا بتوانند مشتریان را تشویق به استفاده از آن کنند و برای استفاده از قابلیتهای اضافی برنامه از آنها هزینه دریافت میکنند. پس برنامه شما میتواند به صورت دو نسخهای ارائه شود: نسخه مجانی و نسخه پولی.
· رسانههای اجتماعی میتواند ابزار مناسبی برای ترویج و گسترش اخبار مربوط به برنامه شما باشد. علاوه بر این تشویق مشتریان وفادار و نزدیک به شما میتواند کمک بزرگی در ترویج برنامه شما باشد. برنامههای دیجیتالی نیز میتواند یکی دیگر از این راهها باشد.
· ویدیوهای تبلیغاتی که نشان دهنده ویژگیها و قابلیتهای برنامه است، میتواند با قیمتهای ارزان ساخته شود. این ویدیوها می توانند به صورت برخط و در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذارده شوند. روشهای دیگر میتواند شامل تبلیغات موبایل، تخفیفات و غیره باشد.
http://mobileawards.ir