تازه ها
بررسی « همخوانی انتظارات فردی و اجتماعی سند درسی ملی با اسناد جهانی »
بررسی « همخوانی انتظارات فردی و اجتماعی سند درسی ملی با اسناد جهانی ( سند توسعه پایدار، آموزش برای قرن بیست و یکم، سند فراگیرسازی فرهنگ صلح، سند آموزش برای همه، اهداف توسعه هزاره ) »
الف: قرابت بین توانایی مورد انتطار از یاد گیرندگان ایرانی در سطح فردی و اجتماعی با انتظارات مطروحه در سند توسعه پایدار.
1- در سند توسعه پایدار گزاره « یاد گیرنده مادام العمر » وجود دارد اما در سند برنامه درسی ملی با اینکه در مواردی توصیه به یادگیری شده است اما به صورت مستقیم اشاره به یادگیری مادالعمر نشده است.
2- در سند توسعه پایدار گزاره « رعایت احترام به جنس مخالف » وجود دارد اما در سند درسی ملی اشاره ای به آن نشده است.
3- در سند توسعه پایدار به گزاره « دوری جویی از خشونت » اشاره شده است اما در سند درسی ملی چنین گزاره ای وجود ندارد. اما گزاره هایی مانند « دست یابی به توان لازم برای برخورد عاقلانه، منطقی و نقادانه با مسایل و موقعیت های متنوع و متفاوت زندگی » در سند درسی ملی وجود دارد که شاید بتوان از قسمت « برخورد عاقلانه و منطقی با موقعیت های متفاوت زندگی » آن « دوری از خشونت » را برداشت کرد اما در عین حال ممکن است فرد دیگری برخورد عاقلانه را ابراز خشونت بداند.
4- در سند توسعه پایدار گزاره « دارای توانایی واکنش و کنترل بلایا » وجود دارد اما در سند برنامه درسی ملی چنین گزاره ای وجود ندارد.
5- در سند توسعه پایدار گزاره « صلح طلب » ذکر شده است اما در سند درسی ملی به صورت مستقیم به چنین گزاره ای وجود ندارد.
6- در سند توسعه پایدار گزاره « دارای توانایی بهره گیری از ICT » وجود دارد و در سند درسی ملی « علاقه به ساخت اشیاء و استفاده از محصولات فناوری » و « آگاهی از جنبه های کاربردی علوم و درک اهمیت یادگیری علم و دانش و فناوری » وجود دارند در حالی که در گزاره سند توسعه پایدار به جنبه توانایی بهره گیری از ICT اشاره شده است. در گزاره های سند درسی به جنبه درک علم و دانش و فناوری تاکید شده است.
7- در سند توسعه پایدار گزاره های « رعایت احترام به جنس مخالف » و « عدم سوء مصرف دارو و الکل » ذکر شده است که در سند درسی ملی به صورت مستقیم به آنها اشاره ای نشده است.
8- به نظر می رسد گزاره های دیگر سند توسعه پایدار توسط گزاره های سند درسی ملی پوشش داده شده است.
ب: قرابت بین توانایی مورد انتظار از یادگیرندگان ایرانی در سطح فردی و اجتماعی با انتظارات مطروحه در سند آموزش برای قرن بیست و یکم.
1- در سند آموزش برای قرن بیست و یکم گزاره « دوری گزینی از خشونت » وجود دارد اما در سند برنامه درسی ملی به این گزاره اشاره ای نشده است.
2- عدالت در هر دو سند وجود دارد. در سند آموزش برای قرن بیست و یکم گزاره « عدالت گرا » وجود دارد اما در هر دو سند برنامه درسی ملی گزاره « تلاش برای کاهش شکاف بین فقیر و غنی و گسترش عدالت در جامعه » پیش بینی شده است و به نظر می رسد بیشتر عدالت از جنبه اقتصادی و شکاف بین فقیر و غنی مد نظر بوده است. هرچند می توان مفاهیم فقیر و غنی را به جنبه های فرهنکی، سیاسی و اجتماعی نیز تعمیم داد.
3- در سند آموزش برای قرن بیست و یکم گزاره « دارای میل درونی به یادگیری » وجود دارد اما در سند درسی ملی مستقیما اشاره ای به « میل درونی یادگیری » نشده است.
4- گزاره « دوری گزینی از خشونت » گزاره مشترک سند توسعه پایدار و سند آموزش برای قرن بیست و یکم است در که در گزینه های سند درسی ملی به آن اشاره ای نشده است.
5- در سند آموزش برای قرن بیست و یکم گزاره « زیبایی شناسی » ذکر شده است که اگر منظور زیبایی شناسی هنری ( Aesthetics ) باشد در سند درسی ملی به این گزاره اشاره ای نشده است و نکته قابل توجه در این است که در سند درسی ملی اصلا از لغت « هنر » استفاده نشده است.
6- به نظر می رسد گزاره های دیگر سند آموزش برای قرن بیست و یکم توسط گزاره های سند درسی ملی پوشش داده شده باشد.
ج: قرابت بین توانایی مورد انتظار از یادگیرندگان ایرانی در سطح فردی و اجتماعی با انتظارات مطروحه در سند فراگیرسازی فرهنگ صلح:
در سند « فراگیر سازی فرهنگ صلح » کلا چهار گزاره وجود دارد که به نظر می رسد این چهار گزاره به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم در گزاره های سند درسی ملی نیز پیش بینی شده است.
د: قرابت بین توانایی مورد انتظار از یادگیرندگان ایرانی در سطح فردی و اجتماعی با انتظارات مطروحه در سند برنامه آموزش برای همه.
گزاره « صلح طلبی » گزاره مشترک سند برنامه آموزش برای همه و سند توسعه پایدار است اما در سند درسی ملی به صورت مستقیم چنین گزاره ای وجود ندارد.
ه: قرابت بین توانایی مورد انتظار از یادگیرندگان ایرانی در سطح فردی و اجتماعی با انتظارات مطروحه در سند اهداف توسعه هزاره .
1- گزاره « صلح طلبی » گزاره مشترک سند اهداف توسعه هزاره، سند آموزش برای همه و سند توسعه پایدار است اما در سند درسی ملی به صورت مستقیم به چنین گزاره ای اشاره نشده است.
2- در سند اهداف توسعه هزاره، گزاره « برابرجویی جنسیتی » وجود دارد اما در سند درسی ملی به صورت مستقیم به چنینین گزاره ای اشاره نشده است.
3- در سند اهداف توسعه هزاره، گزاره « احترام به آزادی بیان » ذکر شده است اما در سند درسی ملی به صورت مستقیم به چنین گزاره ای اشاره نشده است.
4- گزاره « دوری گزینی از خشونت » گزاره مشترک سند اهداف توسعه هزاره، سند توسعه پایدار و سند آموزش برای قرن بیست و یکم است اما در سند درسی ملی به صورت مستقیم به چنین گزاره ای اشاره نشده است.
5- در سند اهداف توسعه هزاره، گزاره « احترام به آزادی بیان » ذکر شده است اما در سند درسی ملی به صورت مستقیم به چنین گزاره ای اشاره نشده است.
6- به نظر می رسد گزارهای دیگر سند اهداف توسعه هزاره توسط گزاره های سند درسی ملی به نوعی پوشش داده شده است.
نگارش: احسان صباغی
90/8/23
==========================
مطالب مرتبط:
- نقد و بررسی ده فیلمنامه مربوط به کتاب « هدیه های آسمانی » متعلق به دوره ابتدایی تحصیلی