تازه ها
بهشت گمشده ● [طعم سینما، شمارهی ۱۶۱] ● نقد و بررسی از پژمان الماسینیا
توضیح: نقد فیلم توریستها در ابتدا روز جمعه، ۱۳ فروردین ۱۳۹۵ تحت همین عنوان [بهشت گمشده] در سایت نشریهی فرهنگی هنری آدمبرفیها (به سردبیری رضا کاظمی) انتشار پیدا کرد (کلیک کنید) و امروز در پایگاه cinemalover.ir و در قالب شمارهی صدوُشصتوُیکم (۱۶۱) از صفحهی "طعم سینما"، بازنشر میشود.
Turistas
عنوان دیگر: Paradise Lost
كارگردان: جان استاکول
فيلمنامه: مایکل آرلن راس
بازيگران: جاش دوهامل، ملیسا جرج، اولیویا وایلد و...
محصول: آمریکا، ۲۰۰۶
زبان: انگلیسی و پرتغالی
مدت: ۹۳ دقیقه
گونه: ترسناک، معمایی، هیجانانگیز
بودجه: ۱۰ میلیون دلار
فروش: بیشتر از ۱۴ و نیم میلیون دلار
درجهبندی: R
■ طعم سینما - شمارهی ۱۶۱: توریستها (Turistas)
«بهدنبالِ زنده ماندن از یک سانحه، چند جوان گردشگر – تا زمان از راه رسیدن وسیلهی نقلیهی بعدی – در منطقهای دورافتاده از کشور برزیل گیر میافتند؛ منطقهای فاقد امکانات زندگی مدرن اما بهقدری سرسبز و زیبا که جوانها تصور میکنند آنجا بهشت گمشدهشان را یافتهاند. پس از سپری کردن شبی شاد و پرانرژی، ۶ دختر و پسر جوان، صبح روز بعد در شرایطی از خواب بیدار میشوند که تمام داروندارشان به سرقت رفته است و حتی لنگه کفشی برای به پا کردن ندارند...»
در توریستها (Turistas) هیچ تایمِ هدرشدهای وجود ندارد؛ پیش از اتمام تیتراژ آغازین و رؤیت نام کارگردان، کمتر از ۷ دقیقه طول میکشد تا بیننده دستاش بیاید جادهی پرپیچوخمی که اتوبوس لکنتی از آن میگذرد، کجاست و قضیه از چه قرار است. حسن ختام این مقدمهی جاندار، سقوط اتوبوس از پرتگاه و بهکلی دربوداغان شدناش است که زنگ خطر دوم را به صدا درمیآورد. اولینبار، طی ۳۰ ثانیهی ابتدایی و از طریق مونتاژ چند پلان کوتاه – که ترجیعبندشان، چشمان وحشتزدهی زنی جوان است – شاخکهای تماشاگر حساس شده بود. دو هشدار مذکور کفایت میکند تا شیرفهم شویم سیروسیاحت در برزیل – به احتمالِ زیاد – عاقبت خوشی در پی نخواهد داشت!
این درست که اصل ماجرا – به هر حال – کلیشهای است و پایین افتادن اتوبوس کذایی هم بهانهای برای گرفتار شدن کاراکترها در گوشهای پرت از دنیا دستوپا میکند؛ ولی فرق عمدهی توریستها با اغلب فیلمهای همصنفاش، رها نکردن جانب منطق است. اینجا نه آدمهای داستان ابلهاند و نه به شعور تماشاگران توهین میشود. دخترها و پسرهای جوانِ توریستها برخلاف جوانکهای بیعقل برخی فیلمترسناکها – که سردمدارشان مردهی شریر (The Evil Dead) [ساختهی سم ریمی/ ۱۹۸۱] است – بهقصدِ خوشگذرانی، به کلبهای متروک و تسخیرشده در اعماق جنگل نیامدهاند تا خودشان را دستیدستی به کشتن بدهند!
توریستها منطق روایی را فدای خلق موقعیتهای جذاب نمیکند؛ هرچند بدیهی است چنان بزنگاههایی اساساً وقتی تأثیرگذارتر خواهند بود که از پشتوانهای منطقی برخوردار باشند. فیلمنامهی توریستها، از ناحیهی وقوع یکسلسله اتفاقات خلقالساعه که با عقل جور درنمیآیند، لطمه نخورده است. بهعلاوه، با وجود اینکه کمبود بودجه و هارور بودن توریستها، بهانههای محکمهپسندی برای تن دادن به افراط در کاربرد شیوهی دوربینْ روی دست بودهاند اما فیلم توانسته است از تلهی آسانگیری نیز جان سالم به در ببرد!
در کارنامهی فیلمسازی جان استاکول گرچه همهرقم ژانری به چشم میخورد ولی اکثریت با تریلرها و ساختههای اکشن است؛ توریستها هم بیشتر از آنکه ترسناک باشد، فیلمی خوشریتم و هیجانانگیز است. استاکول که چند سال قبل از کارگردان شدن، بازیگر بوده است [۱] – و هنوز گهگاه بازی میکند – از بازیگراناش حضورهایی صرفاً قابلِ قبول ثبت کرده و در توریستها نظارهگر نقشآفرینیهای درخشان نیستیم؛ هرچند اگر بخواهیم منصف باشیم، نقشها نیز اصولاً جای کارِ چندانی نداشتهاند.
از همان لحظه بهبعد که بدمن قسیالقلبِ فیلم، سیخ داغ به چشم یکی از همقطاران سربههوای خودش فرو میکند، منتظریم تا به ورطهی تحملِ اسلشری چندشآور [۲] سقوط کنیم؛ انتظاری که خوشبختانه – تقریباً! – بدونِ پاسخ باقی میماند و توریستها خیلی حالمان را بههم نمیزند! آقای استاکول در توریستها ترجیحاش بر این بوده است که بیشتر برای تعلیق و هیجانِ فیلم وقت صرف کند تا نمایش جزئیاتی که برای تماشاگر، حاصلی بهجز تهوع و دلآشوبه به ارمغان نخواهد آورد.
برعکس قابهای خوشآبورنگِ عنوانبندی، توریستها تصویر دلچسب و روشنی از یک برزیلِ امن و گردشگرپذیر به دست نمیدهد؛ در فیلم، اکثر قریب بهاتفاقِ برزیلیها، مشتی وحشیاند که بهغیر از غارت و سلاخیِ گردشگرهای آمریکایی، کسبوکار دیگری ندارند!... در سطور پیشین، ابداً قصد نداشتم فیلم مورد بحث را تا عرش اعلی بالا ببرم و از آن تحت عنوان یک شاهکار کشفنشده یاد کنم؛ توریستها تریلر دلهرهآور، سرگرمکننده و مهجوری است که در نوع خود، از خوشساختترینهاست و استحقاق دیده شدن دارد.
پژمان الماسینیا
چهارشنبه، ۱۸ فروردین ۱۳۹۵ (بازنشر)
[۱]: معروفترین نقشآفرینیاش در تاپگان (Top Gun) [ساختهی تونی اسکات/ ۱۹۸۶] بوده.
[۲]: Slasher Film، گونهای از سینمای وحشت یا دلهرهآور که قاتلی – اغلب دچار مشکلات روانی – قربانی یا قربانیهایی – گاه از پیش انتخابشده – را به قتل میرساند. در فیلمهای اسلشر، قاتل معمولاً از وسیلهای تیز برای این کار استفاده میکند؛ مانند چاقوی ضامندار، تبر، ساتور، یا کارد آشپزخانه (ویکیپدیای فارسی، مدخل فیلم اسلشر).
برای مطالعهی شمارههای دیگر، میتوانید لینک زیر را کلیک کنید:
■ نگاهی به فیلمهای برتر تاریخ سینما در صفحهی "طعم سینما"
■ نقدهای پایگاه cinemalover.ir را [بیاجازه] هیچکجا منتشر نکنید.